Korte informatie over alle vormen van reuma

Acuut reuma in het kort
Acuut reuma ontstaat na een infectie met een bacterie, een streptokok. Vaak begint het met hoge koorts. Daarna worden uw gewrichten pijnlijk. Bij acuut reuma heeft u last van steeds een ander gewricht.

Arteriitis temporalis in het kort
Arteriitis temporalis (RCA) is een ontsteking van een bloedvat bij uw slaap. De ziekte kan pijn aan een of beide slapen veroorzaken. U kunt ook last krijgen van uw ogen en kaken. Met medicijnen kunt u waarschijnlijk helemaal genezen van arteriitis temporalis. Maar voor het zover is wilt u natuurlijk graag weten waar u aan toe bent.

Artritis bij darmziekten in het kort
Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kunt u ook last krijgen van artritis. Vaak komen deze gewrichtsontstekingen voor in de rug, het bekken of in armen en benen.

Artritis psoriatica in het kort
Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. De ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten. Hoeveel last u van uw huid en gewrichten heeft, kan verschillen. De ene keer kan uw huid heel erg opspelen, terwijl u op een ander moment meer last van uw gewrichten kunt hebben.

Artrose in het kort
Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Vaak ontstaat geleidelijk pijn. Ook kunt u last van stijfheid krijgen. En later kan artrose leiden tot een verandering in uw houding.

Bacteriële artritis in het kort
Bacteriën kunnen bacteriële artritis veroorzaken, met een gewrichtsontsteking als gevolg. De ziekte kan snel verlopen of geleidelijk ontstaan. Iedereen kan bacteriële artritis krijgen.

Bechterew in het kort
Bij de ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylopoetica) zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. Bechterew komt drie keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen 15-35 jaar. De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma.

Ziekte van Behçet in het kort
De ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds terugkeren. Kenmerkend voor de ziekte zijn de zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstekingen ontstaan.

Bursitis in het kort
Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. De slijmbeurs is een soort stootkussentje dat het gewricht beschermt tegen te veel wrijving. Bursitis komt vooral voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Chondrocalcinosis in het kort
Chondrocalcinosis is een vorm van reuma waarbij kalkkristallen zich ophopen in en rondom uw gewricht. Uw lichaam wil deze kalkkristallen opruimen. Daardoor ontstaat een ontsteking. De ontsteking veroorzaakt pijn, stijfheid en een zwelling rond uw gewricht.

Enthesitis in het kort
Enthesitis is een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten. De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid van de gewrichten. De ontsteking komt vooral vaak voor in de gewrichten van de schouder, de elleboog en de knie, maar kan over uw hele lichaam ontstaan. De aandoening is vrijwel altijd tijdelijk. Enthesitis gaat over als u goede maatregelen neemt.

Fibromyalgie in het kort
Fibromyalgie betekent letterlijk  "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening  te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust.

De ziekte van Forestier in het kort
Bij de ziekte van Forestier (DISH) groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten. Dit komt vooral voor aan de randen van wervels. De aandoening komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar en vaker bij mannen. De ziekte van Forestier wordt ook wel DISH genoemd.

Hypermobiliteit in het kort
Als u hypermobiel bent, zijn uw banden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. U hoeft hier geen last van te hebben, maar het is wel mogelijk dat u pijn krijgt aan uw spieren of gewrichten. Ook kunnen uw spieren sneller overbelast raken doordat zij het gebrek aan stabiliteit in het gewricht gaan compenseren. Heeft u spier- of gewrichtsklachten door hypermobiliteit? Dan heeft u het hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Jeugdreuma in het kort
Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. Er zijn 3 vormen van jeugdreuma. Deze vormen geven ieder verschillende klachten. Jeugdreuma kan mild verlopen als uw kind goed reageert op medicijnen. Als medicijnen minder effect hebben, kan uw kind een groeiachterstand of beschadigde gewrichten overhouden aan jeugdreuma.

Jicht in het kort
Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling in uw lichaam niet goed verloopt, waardoor urinezuur zich ophoopt. Vaak gaat een eerste aanval over in chronische jicht.

Lupus erythematodes in het kort
Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die uw huid, gewrichten en interne organen kan aantasten. Er zijn drie vormen van lupus erythematodes en elke vorm geeft zijn eigen klachten.

De ziekte van Lyme in het kort
De ziekte van Lyme is een infectieziekte. U krijgt de ziekte als u bent gebeten door een besmette teek. De ziekte van Lyme kan huidinfecties en aandoeningen aan uw gewrichten en zenuwstelsel veroorzaken. Met antibiotica is de ziekte van Lyme goed te genezen.

MCTD in het kort
MCTD staat voor Mixed connective tissue disease. Dit is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel is aangetast. MCTD heeft verschijnselen die overeenkomen met andere bindweefselziekten. Huidafwijkingen, vermoeidheid en het fenomeen van Raynaud komen veel voor.

Myositis in het kort
Bij myositis maakt een ontsteking uw spiercellen kapot. Spiercellen die eenmaal kapot zijn vervangt uw lichaam niet. Uw spieren worden daardoor steeds zwakker. Myositis kan veel klachten geven. Medicijnen kunnen helpen tegen uw klachten, maar de ziekte gaat niet meer over.

Ongeclassificeerde artritis in het kort
Ongeclassificeerde artritis is een reumatische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in een of enkele gewrichten. Dit kunnen grote gewrichten zijn, bijvoorbeeld van de schouder, de knie of de heup. De aandoening kan ook voorkomen aan kleine gewrichten, bijvoorbeeld van vingers of tenen. Ongeclassificeerde artritis kan op elke leeftijd voorkomen, bij vrouwen iets vaker dan bij mannen.

Ongedifferentieerde spondylarthropathieën in het kort
Een spondylarthropathie is een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom. U heeft een ongedifferentieerde spondylarthropathie als uw arts niet precies weet welke vorm van de ziekte u heeft. Als u medicijnen gebruikt, gaan de klachten meestal wel over. De ziekte zelf is niet te genezen. De klachten kunnen verdwijnen, maar ze kunnen ook weer oplaaien. Zo kan zich dan een andere vorm van spondylarthropathie ontwikkelen.

Osteoporose in het kort
Botten verliezen hun stevigheid bij het ouder worden. Dat gebeurt bij iedereen. Bij sommige mensen worden de botten wel érg broos. Dan is er sprake van osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Deze aandoening komt veel voor bij mensen boven de 55 jaar.

Botziekte van Paget in het kort
De botziekte van Paget is een chronische ziekte. Bij deze aandoening wordt het bot veel sneller dan normaal afgebroken. Nieuw bot wordt slordig aangemaakt en is minder stevig. Het bot kan vervormen en sneller breken.

Palindroomreuma in het kort
Palindroomreuma is een vrij zeldzame ziekte waarbij een of enkele gewrichten ontstoken zijn. Deze ontstekingen komen in de vorm van aanvallen. Meestal begint de ziekte op een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. De oorzaak van palindroomreuma is onbekend.

Polymyalgia rheumatica in het kort
Als u polymyalgia rheumatica (PMR) heeft, krijgt u last van spierpijn en stijfheid in uw nek, schouders of bekken. De ziekte gaat eigenlijk altijd over, maar dat kan wel 2 tot 3 jaar duren. Polymyalgia rheumatica komt bijna alleen voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het twee keer zo vaak als mannen. Polymyalgia rheumatica wordt ook wel spierreuma genoemd.

Fenomeen van Raynaud in het kort
Heeft u last van het fenomeen van Raynaud, dan worden in bepaalde situaties uw bloedvaten te smal om voldoende bloed door te laten. Uw vingers en tenen kunnen daardoor verkleuren en pijn gaan doen. U krijgt vooral klachten door kou of als een reactie op spanning.

Reactieve artritis in het kort
Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking. U krijgt deze ontsteking als reactie op een infectie in uw darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Meestal raken de grote gewrichten zoals enkels, polsen of knieën ontstoken, maar in principe kan elk gewricht in uw lichaam ontstoken raken. Als u ook last krijgt van huiduitslag, ontstoken ogen of ontstoken geslachtsorganen, dan heeft u het syndroom van Reiter. Dit is ook een vorm van reactieve artritis.

Reumatoïde artritis in het kort
Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische ziekte met een grillig verloop.

SAPHO in het kort
SAPHO is een afkorting. De letters staan voor verschillende aandoeningen aan de gewrichten en de huid. Het belangrijkste kenmerk van het syndroom is pijn en zwelling van de borstkas.

Sarcoïdose in het kort
Sarcoïdose is een vorm van reuma waarbij veel verschillende organen ontstoken kunnen zijn. Er is een acute vorm en een chronische vorm. Soms zijn er zwellingen onder de huid zichtbaar. Dit zijn ophopingen van witte bloedcellen. Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd.

Sclerodermie in het kort
Sclerodermie is een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm zijn meerdere organen betrokken. Sclerodermie gaat niet over. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar.

Syndroom van Sjögren in het kort
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Bij dit syndroom raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor.

Tendinitis in het kort
Tendinitis is een ontsteking van een pees. De aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog, schouder of knie. U kunt tendinitis krijgen als u uw gewricht overbelast heeft, maar het kan ook een bijkomend symptoom zijn van een andere reumatische aandoening. Tendinitis gaat meestal over als u rust neemt. Ook medicijnen en oefen- of fysiotherapie kunnen helpen.

Syndroom van Tietze in het kort
Het syndroom van Tietze is een aandoening aan het kraakbeen in uw borstkas. Kraakbeen is veerkrachtig weefsel dat uw borstbeen verbindt met uw sleutelbeen en ribben. Het zorgt ervoor dat uw borstkas kan bewegen als u in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze zwelt dit kraakbeen op. Dat is niet ernstig, maar het is wel pijnlijk.

Virale artritis in het kort
Virale artritis is een gewrichtsontsteking. De oorzaak is een infectie met een virus. Virale artritis gewrichtsonsteking geneest vanzelf. U houdt er ook geen klachten aan over.


Bezoek voor meer informatie over een of meer van de vormen van reuma de site van het Reumafonds. www.reumafonds.nl

Bron: www.reumafonds.nl