Lief en Leed bij RPV Gorinchem

Iedereen voelt zich wel eens alleen..........

Mensen die kwetsbaar zijn door lichamelijke, mentale en/of psychische klachten, hebben vaak minder energie en zijn ook vaak minder mobiel. Dan wordt het lastiger om sociale contacten te maken of te onderhouden. Je verliest vrienden en kennissen omdat zij niet begrijpen dat je af moet zeggen omdat je te moe bent. Je blijft binnen omdat je weinig te vertellen hebt of niet wilt 'zeuren' of omdat je er tegenop ziet om je verjaardag te vieren of de deur uit te gaan. Dit kan leiden tot het gevoel van alleen zijn of eenzaamheid.

Er is veel onderzoek gedaan naar eenzaamheid. Uit deze onderzoeken wordt duidelijk dat eenzaamheid veel vaker ervaren wordt dan werd gedacht.

Je hoeft niet alleenstaand te zijn om je alleen te voelen. Eenzaamheid kan bestaan omdat je geen familie of vrienden hebt en meestal alleen thuis zit. Je kunt je ook eenzaam voelen omdat je anders bent dan anderen, dat jouw leven zo anders verloopt omdat het sterk beïnvloedt wordt door (chronische) pijn en/of vermoeidheid.

Vooral als je niet goed uit de voeten kunt is, geen baan hebt, heb je een grotere kans op sociaal isolement. Het is altijd goed om naar buiten te gaan, even je huis uit en eens iets anders te doen. Denk er eens over na of je de beperkte mogelijkheden die je hebt kunt besteden aan iets wat je met andere mensen kunt doen.

Er worden vaak tips gegeven om de eenzaamheid te doorbreken, bijvoorbeeld door via een patiënten forum te praten over het omgaan met je beperkingen, internetvrienden te maken. Het nadeel hierbij is dat niet iedereen internet heeft en het bij internetcontacten allemaal virtueel gaat, dus je spreekt elkaar niet echt.

Je kunt er ook voor kiezen je aan te sluiten bij een breiclub, een boekenclub, een (creatieve)cursus volgen, of kijk eens of je -met de mogelijkheden die je wel hebt- vrijwilligerswerk kunt doen.

Ook zijn er organisaties zoals stichting Welzijn, die vriendenkringen oprichten. Deze vriendenkringen zijn erop gericht om mensen met de zelfde interesses met elkaar in contact te brengen, informeer hier eens naar bij u in de regio. Want samen iets doen is gemakkelijker dan alleen.

En de andere vorm van eenzaamheid is het je alleen voelen in je ziekte Daar kunnen lotgenoten je soms mee helpen. Bij de reumapatiëntenvereniging regio Gorinchem zijn allemaal mensen met reuma aangesloten, zo'n 430 personen! Via de vereniging stimuleren we contact door de soosmiddagen, informatieavonden, de jaarlijkse barbecue en het Kerstbuffet, et cetera. Lotgenotencontact is informeel, bijvoorbeeld tijdens de soos. Daar kun je elkaar ontmoeten, met elkaar praten en iets leuks doen.

Voel je je eenzaam, praat erover, misschien met je partner, je kinderen, vrienden, kennissen, je zult soms verbaasd zijn dat daar misschien opeens mogelijkheden uit voort komen of je geïnspireerd wordt om wat aan die eenzaamheid te doen.

Je mag ook altijd vragen of iemand van de vereniging -die de rol heeft van ombudswerk en ziekencontact- contact met je op wil nemen voor een praatje.

Dit zijn:

regio Land van Heusden en Altena: Janny van Dalen 0183-50 19 15 en Astrid Waalder 06 - 21573758